Pikantno-słodkie empanady z mięsem
Empanady to pieczone lub smażone pierożki popularne w wielu krajach Ameryki Południowej, ale spożywa się je także w Meksyku. Wykonuje się je z różnych rodzajów ciast i nadziewa rozmaitymi farszami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi.
Ja przetestowałam przepis na mięsne empanady z ciasta francuskiego znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia Meksykańska”. Były przepyszne :)
Myślę też, że świetnie sprawdziłyby się jako dodatek do barszczu w roli mięsnych pasztecików ;)
PIKANTNO-SŁODKIE EMPANADY Z MIĘSEM
(7-8 sztuk)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
nadzienie:
200g mielonej wołowiny,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 duży pomidor,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki czerwonego wina,
odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu,
odrobina (na czubku noża) mielonych goździków,
odrobina (na czubku noża) mielonego kuminu,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka octu winnego,
2 łyżki posiekanych migdałów (lub płatków migdałowych),
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
1 łyżka oliwy
+ marynowane zielone oliwki do podania (opcjonalnie)
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smażyć kilka minut. Dodać drobno pokrojonego pomidora, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (wraz z cukrem i octem winnym). Wlać ok. ½ szklanki wody i dusić ok. 15 minut, aż pomidor będzie miękki, a woda odparuje i sos się zagęści. Na koniec dodać świeżą kolendrę i płatki migdałowe.
Z ciasta francuskiego wyciąć dużym kubkiem koła. Na środku umieścić nadzienie i skleić jak pierogi. Brzegi każdego pierożka docisnąć porządnie widelcem, tworząc karbowany wzorek.
Pierożki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 220 stopniach ok. 20 minut, aż empanady zrobią się złocistobrązowe.
Podawać z marynowanymi oliwkami.