Ziemniaki pieczone z wędzoną papryką

Ja i Tomek bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Są świetnym dodatkiem do obiadów, można je jeść także solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Efekt końcowy może się okazać bardzo pozytywny. Pieczone ziemniaki cenię za to, że dadzą się przygotować w bardzo różnoraki sposób. Ot, zmieniamy tylko przyprawy. Postanowiłam, że te, które będą smakować nam najbardziej będę polecać i Wam:) A te z wędzoną papryką są doskonałe. Idealne dla fanów ostrych smaków, więc jeśli lubicie coś łagodniejszego to polecam zamienić ostrą paprykę na słodką:) Ewentualnie możecie też zmienić proporcje między przyprawami. Tak czy siak polecam!!

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 10 niewielkich ziemniaków*
  • 1 płaska łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

* Ilość ziemniaków możesz nieco zmodyfikować.

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


I co dalej?:

Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżącą wodą za pomocą druciaka. Osusz je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je do miski. Dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy. Ziemniaki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub rąk. Przyprawy powinny dokładnie oblepić ziemniaki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłóż swobodnie na blaszce. Piecz w temperaturze 200 st. C. przez 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.


Zdjęcie - Ziemniaki pieczone z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy