Rollsy z tortilli z łososiem, to smaczna i szybka przekąska, na jeden kęs, idealna na nadchodzące imprezy karnawałowe. Maximum dobrego smaku, przy minimalnym nakładzie pracy:)
Bardzo smaczne paszteciki, które w świetny sposób pozwalają wykorzystać mięso z rosołu. Są doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu :) Ich dodatkową zaletą jest to, że po upieczeniu można je bez problemu mrozić, a przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika na około 15 minut.
Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!
Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!
Mamy teraz czas karnawalu ,robimy w domu male,czy wieksze przyjecia,nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta ,wtedy idealnym rozwiazaniem jest ciasto francuskie ( po wlosku brzmi to -pasta sfoglia )
Zrobiłam inne ciasto drożdżowe,jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła.Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone..
Pyszne kluski z kaszy jaglanej, świetnie smakują na słodko i na słono, my chętniej jemy na słono. Można je podać do przeróżnych mięs, najlepiej smakują z sosem np. pieczarkowym lub grzybowym. Można je odgrzać następnego dnia, na oliwie lub klarowanym masełku. Świetny sposób na powtórne wykorzystanie kaszy, która nie została zjedzona.
To danie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków