Wytrawne drożdżówki- kwiatki
Święto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj. Zrobiłam inne ciasto drożdżowe,jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła.Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone..
- 0,5 kg mąki
- 1 szkl.wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g drożdży
- 2 łyżki smakowitej pajdy
- przyprawa do pizzy
- dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
- białko do posmarowania
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda!. którego sponsorem jest producent smalczyku roślinnego Smakowita pajda ZT Kruszwica S.A.