Antipasti pasta sfoglia

Zaczac musze od tego,ze jest to przekąska bardzo ekonomiczna,szybka i smaczna.

Czy to przekonuje?

Mamy teraz czas karnawalu ,robimy w domu male,czy wieksze przyjecia,nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta ,wtedy idealnym rozwiazaniem jest ciasto francuskie ( po wlosku brzmi to -pasta sfoglia )

Wlosi przepadaja za "antipasto"-czyli " przekaska ",zajadaja sie nimi caly rok,przede wszystkim w barach i restauracjach-bo trzeba wiedziec ze rzadko Wlosi przygotowuja przyjecia w domach.

Z ciasta francuskiego mozemy tworzyc formy jakie tylko nam przyjda do glowy,u mnie sa "uszka",oliwki zawiniete w ciasto,malenkie roladki itd.

Zapraszam juz na pyszne "antipasto".

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Antipasti pasta sfoglia

-1 plat ciasta francuskiego

Farsz .50 gr mortadeli z pistacjami

.2 lyzki tartego parmezanu

.pieprz zielony -tarty

Ponadto kilka oliwek z papryczka

Wykonanie

Do blendera przekladamy pokrojona mortadele ( szynke jak kto woli ),dodajemy pieprz i parmezan,potem wszystko blendujemy na gladka mase.

Rozkladamy plat ciasta francuskiego i wykrawamy radelkiem male kwadraciki,wypelniamy je niewielka iloscia farszu i zamykamy jak "uszka".

Roladki robimy w ten sposob ze,na dluzszy brzeg ciasta nakladamy zrolowany farsz i zamykamy go dociskajac brzeg,nastepnie odcinamy ciasto,nacinamy gore potem dzielimy porcje.

Oliwki najpierw musimy osuszyc papierem,potem wycinamy paski z ciasta i okrecamy nimi nasze oliwki.

Ciasta wystarczy na zrobienie przekaski dla 4 ,5 osob.

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe -ukladamy na blaszce wylozonym papierem do pieczenia.

Blaszke ustawiamy na gornej polce w piekarniku i ustawiamy go 220st.C.

Pieczemy 15 min.

Podajemy na zimno jak i goraco-smakuja wybornie!

Smacznego!

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

Naleśniki z mięsem mielonym za…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą

Wrapy z hummusem, halloumi i c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku

Pieczone bataty z pikantną cie…

aronia aronia
Wiem co jem

Pierogi z twarogiem i wędzonym łososiem. Zimowa dekadencja…
1

Pierogi z twarogiem i wędzonym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Makaron z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzolą
2

Makaron z suszonymi pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zapiekanka twarogowa z jabłkami
1

Zapiekanka twarogowa z jabłkam…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...