Antipasti pasta sfoglia

Zaczac musze od tego,ze jest to przekąska bardzo ekonomiczna,szybka i smaczna.

Czy to przekonuje?

Mamy teraz czas karnawalu ,robimy w domu male,czy wieksze przyjecia,nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta ,wtedy idealnym rozwiazaniem jest ciasto francuskie ( po wlosku brzmi to -pasta sfoglia )

Wlosi przepadaja za "antipasto"-czyli " przekaska ",zajadaja sie nimi caly rok,przede wszystkim w barach i restauracjach-bo trzeba wiedziec ze rzadko Wlosi przygotowuja przyjecia w domach.

Z ciasta francuskiego mozemy tworzyc formy jakie tylko nam przyjda do glowy,u mnie sa "uszka",oliwki zawiniete w ciasto,malenkie roladki itd.

Zapraszam juz na pyszne "antipasto".

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Antipasti pasta sfoglia

-1 plat ciasta francuskiego

Farsz .50 gr mortadeli z pistacjami

.2 lyzki tartego parmezanu

.pieprz zielony -tarty

Ponadto kilka oliwek z papryczka

Wykonanie

Do blendera przekladamy pokrojona mortadele ( szynke jak kto woli ),dodajemy pieprz i parmezan,potem wszystko blendujemy na gladka mase.

Rozkladamy plat ciasta francuskiego i wykrawamy radelkiem male kwadraciki,wypelniamy je niewielka iloscia farszu i zamykamy jak "uszka".

Roladki robimy w ten sposob ze,na dluzszy brzeg ciasta nakladamy zrolowany farsz i zamykamy go dociskajac brzeg,nastepnie odcinamy ciasto,nacinamy gore potem dzielimy porcje.

Oliwki najpierw musimy osuszyc papierem,potem wycinamy paski z ciasta i okrecamy nimi nasze oliwki.

Ciasta wystarczy na zrobienie przekaski dla 4 ,5 osob.

Zdjęcie - Antipasti pasta sfoglia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe -ukladamy na blaszce wylozonym papierem do pieczenia.

Blaszke ustawiamy na gornej polce w piekarniku i ustawiamy go 220st.C.

Pieczemy 15 min.

Podajemy na zimno jak i goraco-smakuja wybornie!

Smacznego!

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
1

Śledzie z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pasta z bakłażana i fety
4

Pasta z bakłażana i fety

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Warzywne wrapy i hummus z pieczonymi burakami. Poniedziałkowy detoks!

Warzywne wrapy i hummus z piec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki
1

Pasta z ciecierzycy i natki pi…

figmara figmara
figowe smaki

Chleb kasztanowy na niepogodę
1

Chleb kasztanowy na niepogodę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Frytki z batata z jogurtowym dipem
1

Frytki z batata z jogurtowym d…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Carpaccio z pieczonych buraków
3

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki