Antipasti pasta sfoglia
Zaczac musze od tego,ze jest to przekąska bardzo ekonomiczna,szybka i smaczna.
Czy to przekonuje?
Mamy teraz czas karnawalu ,robimy w domu male,czy wieksze przyjecia,nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta ,wtedy idealnym rozwiazaniem jest ciasto francuskie ( po wlosku brzmi to -pasta sfoglia )
Wlosi przepadaja za "antipasto"-czyli " przekaska ",zajadaja sie nimi caly rok,przede wszystkim w barach i restauracjach-bo trzeba wiedziec ze rzadko Wlosi przygotowuja przyjecia w domach.
Z ciasta francuskiego mozemy tworzyc formy jakie tylko nam przyjda do glowy,u mnie sa "uszka",oliwki zawiniete w ciasto,malenkie roladki itd.
Zapraszam juz na pyszne "antipasto".
Antipasti pasta sfoglia
-1 plat ciasta francuskiego
Farsz .50 gr mortadeli z pistacjami
.2 lyzki tartego parmezanu
.pieprz zielony -tarty
Ponadto kilka oliwek z papryczka
Wykonanie
Do blendera przekladamy pokrojona mortadele ( szynke jak kto woli ),dodajemy pieprz i parmezan,potem wszystko blendujemy na gladka mase.
Rozkladamy plat ciasta francuskiego i wykrawamy radelkiem male kwadraciki,wypelniamy je niewielka iloscia farszu i zamykamy jak "uszka".
Roladki robimy w ten sposob ze,na dluzszy brzeg ciasta nakladamy zrolowany farsz i zamykamy go dociskajac brzeg,nastepnie odcinamy ciasto,nacinamy gore potem dzielimy porcje.
Oliwki najpierw musimy osuszyc papierem,potem wycinamy paski z ciasta i okrecamy nimi nasze oliwki.
Ciasta wystarczy na zrobienie przekaski dla 4 ,5 osob.
Gotowe -ukladamy na blaszce wylozonym papierem do pieczenia.
Blaszke ustawiamy na gornej polce w piekarniku i ustawiamy go 220st.C.
Pieczemy 15 min.
Podajemy na zimno jak i goraco-smakuja wybornie!
Smacznego!