Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Fantastyczne śledzie w pomidorowej słodko-kwaśnej zalewie.
Przepis na nie znalazłam na blogu Wiosenki. Gorąco polecam!
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 500g solonych płatów śledziowych
- 60g oleju
- 50g rodzynków
- 1/2 szklanki zalewy ananasowej
- 1/2 szklanki pikantnego keczupu
- 3 plastry ananasa z puszki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka (najlepiej bez skórki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- cukier, sól i pieprz
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pokrojonego ananasa, opłukane rodzynki, ocet, koncentrat, keczup, zalewę ananasową, pieprz, cukier i szczyptę soli. Dusić jeszcze chwilę. Przestudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami. Włożyć w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na min. 24 godz.
Smacznego:)
* * *
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)