Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie  słodko-kwaśnym

Fantastyczne śledzie w pomidorowej słodko-kwaśnej zalewie.

Przepis na nie znalazłam na blogu Wiosenki. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Śledzie w sosie  słodko-kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 500g solonych płatów śledziowych
  • 60g oleju
  • 50g rodzynków
  • 1/2 szklanki zalewy ananasowej
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka (najlepiej bez skórki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier, sól i pieprz

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pokrojonego ananasa, opłukane rodzynki, ocet, koncentrat, keczup, zalewę ananasową, pieprz, cukier i szczyptę soli. Dusić jeszcze chwilę. Przestudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami. Włożyć w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

                      *  *  *

 

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

Kategorie przepisów