Pieczone białe szparagi z sezamem
S k ł a d n i k i: (dla 1-2 osób)
- 1 pęczek białych szparagów - 2 łyżki mąki - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki białego sezamu - przyprawy - wedle uznania (u mnie pieprz, słodka papryka, kurkuma) - 2-3 łyżki oliwy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki, obieramy. przygotowujemy panierkę z maki, bułki tartej, sezamu i przypraw, obtaczamy w niej szparagi (najlepiej jest je zmoczyć, wtedy panierka lepiej się trzyma ;)), układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy białym sezamem, pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. konsumujemy np z mlekiem zsiadłym, pyyycha :)
- 1 pęczek białych szparagów - 2 łyżki mąki - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki białego sezamu - przyprawy - wedle uznania (u mnie pieprz, słodka papryka, kurkuma) - 2-3 łyżki oliwy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki, obieramy. przygotowujemy panierkę z maki, bułki tartej, sezamu i przypraw, obtaczamy w niej szparagi (najlepiej jest je zmoczyć, wtedy panierka lepiej się trzyma ;)), układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy białym sezamem, pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. konsumujemy np z mlekiem zsiadłym, pyyycha :)