Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Zdjęcie - Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Według tego co powiadają najstarsi górale, im więcej potraw z jaj na stole w Wielkanoc, tym więcej pomyślności zaznamy w życiu, więc spokojnie możecie przygotować od razu podwójną porcję z tego przepisu. Jajka faszerowane to tego dnia pozycja absolutnie obowiązkowa, która pojawia się na każdym polskim stole, od morza do Tatr oraz wszędzie tam, gdzie dotarli polscy emigranci. Wędzony pstrąg może być bardzo słony, więc ilości składników należy dostosować do indywidualnych preferencji smakowych, jak i stopnia zasolenia ryby. Smak regulujemy również przy pomocy ilości dodanego soku z cytryny. Otrzymaną pastę jajeczno-rybną możemy z powodzeniem używać również jako smarowidła do kanapek.


  • 10 jaj
  • 50 g wędzonego pstrąga
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 3 rzodkiewki
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy cytryny

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Łyżeczką usuwamy żółtka, które przerzucamy do blendera. Kolejno do żółtek dodajemy kawałki wędzonej ryby, kapary oraz majonez. Miksujemy na gładki, dość gęsty mus. Dodajemy sok z cytryny do smaku.


Mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy jajka. Dodajemy drobno poszatkowaną rzodkiewkę oraz kolendrę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.


Zdjęcie - Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.


Przepisy z tych kategorii

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka
1

Zielone warzywa z jajem sadzon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Paluszki serowe z ciasta francuskiego
2

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki (chrust)
1

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone faworki z żurawiną

Pieczone faworki z żurawiną

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!