Jaja w czterech smakach
Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego jajka, które jest symbolem odradzającego się życia. Wielkanocne jajko to także symbol nadziei, cierpliwości i szczęścia.
Najpopularniejsze obecnie są jaja faszerowane na bazie żółtek. Tym razem przygotowałam w czterech smakach z pastami: awokado, wasabi, serową i orzechową. Wykonanie jest proste, jedynie przygotowanie zajmuje trochę czasu, a zapewniam, że warto bowiem z tymi pastami jajka są bardzo wyszukane i smakują bardzo świątecznie.
Składniki na 12 szt. kurzych jaj:
- 12 szt. ugotowanych żółtek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Składniki na pastę awokado:
- 1 małe awokado /roztarte/
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej świeżej bazylii
- 2 szt. czarnych lub zielonych oliwek bardzo drobno pokrojonych
- sól, pieprz
Składniki na pastę wasabi:
- 1 łyżka pasty wasabi
- 1 łyżeczka mleka
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru /opcjonalnie/
- sól
Składniki na pastę serową:
- 2 łyżeczki drobno startego sera cheddar
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego boczku
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Składniki na pastę orzechową:
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonych orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonych orzechów ziemnych prażonych
- 1/2 szt. drobno pokrojonej papryczki chilli
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego szczypiorku
- sól
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo /6 minut/, usunąć skorupki i przekroić wzdłuż na połówki.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka wymieszać z majonezem i jogurtem na gładką masę, podzielić na cztery części.
- Do każdej osobno dodać składniki na poszczególne pasty: awokado, wasabi, serową, orzechową.
- Przygotowanymi pastami po 6 szt. jajek wypełnić pastami za pomocą szprycy z grubą koncówką.
- Połówki jajek przełożyć do naczynia i udekorować najlepiej rzeżuchą, można szczypiorkiem, pietruszką, bazylią, kulkami wasabi.
- Podawać schłodzone.
Smacznego !
autor: Samantha na podstawie inspiracji: z książki: „Cook’s Collection”