Pasta do chleba z drożdży i ciecierzycy

Pasta do chleba z drożdży i ciecierzycy
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Są idealne dla cukrzyków ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego oraz pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu w krwi.
Znana jest praktycznie na całym świecie. Z ziaren ciecierzycy lub zrobionej z niej mąki można przygotować wiele bardzo różnorodnych potraw. Najbardziej znane to hummus, falafel (smażone pulpeciki), pakora (warzywa smażone w cieście), socca i chapatti (rodzaje naleśników z mąki z ciecierzycy).
Jakiś czas temu przedstawiałam drożdżową pastę do chleba, która już na stałe zagościła w naszej kuchni (wiem, że u niektórych z Was również). Dzisiaj kolejna pasta z dodatkiem drożdży, tym razem w połączeniu z ciecierzycą. Pyszna i zdrowa - polecam.
Pomysł znalazłam na jednej ze słowackich stron z przepisami.
Zdjęcie - PASTA DO CHLEBA Z DROŻDŻY I CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta do chleba z drożdżami i ciecierzycą - Laura
SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy (można ugotować samemu)
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek lub inna zielenina do podania

Ciecierzycę zmiksować na puree. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę na wolnym ogniu. Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
Na koniec dodać zmiksowaną ciecierzycę, doprawić sola i pieprzem, chwilę razem smażyć, tak aby nadmiar wody odparował.
Podawać z dowolny pieczywem.

Kategorie przepisów