Tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem
Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert... Farsz równie dobrze wzbogacić można kiełbasą chorizo, pieczarkami, salami, fasolką szparagową a nawet mięsem mielonym...
Składniki (na 6 szt):
Nagrzewamy piekarnik do 2000C. Z ciasta francuskiego wycinamy duże koła. Mniejszą obręczą wytyczamy środek tarteletki (delikatnie, aby nie przebić ciasta) i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 8 min. Szparagi gotujemy 3 min w lekko posolonej wodzie. Środek ciastka ugniatamy (zgodnie z krawędziami zaznaczonymi wcześniej) i wypełniamy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany, 2 szparagami, serem oraz szynką parmeńską. Pieczemy kolejne 8 min i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące.
Składniki (na 6 szt):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 szparagów
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 100 g sera camembert
- kwaśna śmietana
- 1 jajko
- pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 2000C. Z ciasta francuskiego wycinamy duże koła. Mniejszą obręczą wytyczamy środek tarteletki (delikatnie, aby nie przebić ciasta) i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 8 min. Szparagi gotujemy 3 min w lekko posolonej wodzie. Środek ciastka ugniatamy (zgodnie z krawędziami zaznaczonymi wcześniej) i wypełniamy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany, 2 szparagami, serem oraz szynką parmeńską. Pieczemy kolejne 8 min i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące.