Tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem

Tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem
Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert... Farsz równie dobrze wzbogacić można kiełbasą chorizo, pieczarkami, salami, fasolką szparagową a nawet mięsem mielonym...
Składniki (na 6 szt):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 szparagów
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 g sera camembert
  • kwaśna śmietana
  • 1 jajko
  • pieprz

Zdjęcie - tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nagrzewamy piekarnik do 2000C. Z ciasta francuskiego wycinamy duże koła. Mniejszą obręczą wytyczamy środek tarteletki (delikatnie, aby nie przebić ciasta) i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 8 min. Szparagi gotujemy 3 min w lekko posolonej wodzie. Środek ciastka ugniatamy (zgodnie z krawędziami zaznaczonymi wcześniej) i wypełniamy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany, 2 szparagami, serem oraz szynką parmeńską. Pieczemy kolejne 8 min i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące.

Kategorie przepisów