Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy
Szparagi pieczone w piekarniku to najlepsza forma zjedzenia szparagów wg naszej rodziny. Pomysł zaczerpnięty jest z książki ” Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes.
Dzisiejsze szparagi niestety nie są nasze polskie a skądś do nas przyjechały, ale nie mogłam się im oprzeć gdy zobaczyłam je w promocji w Lidlu i tak wylądowały na naszym stole.
Szparagi pieczone w piekarniku
- pęczek szparagów zielonych *
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
Szparagi opłukujemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy. Szparagom odłamujemy końcówki [tylko zdrewniałe części], układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie pieprzem, solą oraz czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut ( czas zależy od piekarnika – szparagi mają się lekko przyrumienić, należy nie spalić delikatnych czubków ) . Szparagi czy są upieczone sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, a szparagi są przyrumienione. Czas wyjąć szparagi pieczone w piekarniku i podać. Można posypać parmezanem już na talerzu, lub 5 minut przed końcem pieczenia. Obydwie formy są smakowite.
Smacznego !
*szparagi białe musimy też obrać – najlepiej obieraczką do warzyw.