Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy

Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy

Szparagi pieczone w piekarniku to najlepsza forma zjedzenia szparagów wg naszej rodziny. Pomysł zaczerpnięty jest z książki ” Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes.

Dzisiejsze szparagi niestety nie są nasze polskie a skądś do nas przyjechały, ale nie mogłam się im oprzeć gdy zobaczyłam je w promocji w Lidlu i tak wylądowały na naszym stole.

Zdjęcie - Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi pieczone w piekarniku.

Szparagi pieczone w piekarniku

  • pęczek szparagów zielonych *
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

Szparagi opłukujemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy. Szparagom odłamujemy końcówki [tylko zdrewniałe części], układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie pieprzem, solą oraz czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut ( czas zależy od piekarnika – szparagi mają się lekko przyrumienić, należy nie spalić delikatnych czubków ) . Szparagi czy są upieczone sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, a szparagi są przyrumienione. Czas wyjąć szparagi pieczone w piekarniku i podać. Można posypać parmezanem już na talerzu, lub 5 minut przed końcem pieczenia. Obydwie formy są smakowite.

Zdjęcie - Szparagi pieczone w piekarniku – sezon zaczynamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi pieczone w piekarniku z parmezanem.

Smacznego !

*szparagi białe musimy też obrać – najlepiej obieraczką do warzyw.

Kategorie przepisów