Na lekką przekąskę w czasie różnych spotkań z przyjaciółmi proponuję koreczki. Nie jest to żaden wynalazek jednak zaskoczyło mnie połączenie winogrona z oliwką. Nie sądziłam, że jest takie dobre
Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.
Twaróg kruszymy do miseczki solimy go lekko do smaku. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do twarożku. Cebulę siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem kolorowym. Ogórki dobrze myjemy łyżeczką wyciągamy pestki...
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym
Ostatnio zaciekawiła nas Gruzja. Oraz gruzińska kuchnia. Czytamy, oglądamy, tęsknimy do kraju, który obiecujemy kiedyś odwiedzić. W ramach przygotowań przyrządziliśmy potrawę o pięknej nazwie chaczapuri adżaruli.
Teraz dałam półtłusty i troszkę więcej, reszta składników bez zmian i miła niespodzianka - odchodziły od patelni bez problemu, nawet troszkę szybciej się smażyły, tak więc mam już dopracowany ten przepis i oprócz dodatków do smarowania, nic już zmieniać nie będę.
Nie będę po raz kolejny wychwalać zalet ciasta francuskiego, bo każdy je chyba zna:)
Tym razem w wersji wytrawnej, z grzybami i wyczuwalną nutą (mojego ostatnio ulubionego zioła) tymianku. Szybka, bardzo smaczna przekąska, świetnie znosząca nawet wielogodzinne oczekiwanie na wizytę gości. Polecam serdecznie!
To kolejna potrawa, która co roku gości na moim świątecznym stole. Tak przygotowany śledź jest orzeźwiający dzięki dodatkowi kwaskowatego jabłka i aromatyczny za sprawą skórki cytrynowej.