Potrawy wigilijne: śledź w śmietanie
To kolejna potrawa, która co roku gości na moim świątecznym stole. Tak przygotowany śledź jest orzeźwiający dzięki dodatkowi kwaskowatego jabłka i aromatyczny za sprawą skórki cytrynowej.
Użytą do jego zrobienie śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić dobrym, kremowym jogurtem (ja zwykle tak robię), ale to przepis klasyczny, sos jest więc na bazie śmietany.
Jeśli śledzia w śmietanie podaję w wersji na co dzień, jako dodatek gotuję ziemniaki w mundurkach. Ten duet jest wręcz dla siebie stworzony!
Potrawy wigilijne: śledź w śmietanie Składniki- filet śledziowy -
- jabłko - 1/2 dużej sztuki, np. Granny Smith (musi być twarde)
- szalotka - 1 szt
- korniszon - 1 szt
- śmietana - 200 ml, 12%
- cukier puder - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- skórka z cytryny - do podania
- koperek (pietruszka) - do podania
Śledzie, jeśli są zbyt słone, odmocz je w wodzie (przez ok. 30 minut).
Gotowe pokrój w ok. 1-2 cm kawałki.
Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, podobnie postąp z szalotką i ogórkiem. Wszystkie składniki odsącz z nadmiaru płynów papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj śmietanę, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wierzch dania ozdób tartą skórką cytrynową, koperkiem (pietruszką) i pieprzem.