Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów
Nie będę po raz kolejny wychwalać zalet ciasta francuskiego, bo każdy je chyba zna:)
Tym razem w wersji wytrawnej, z grzybami i wyczuwalną nutą (mojego ostatnio ulubionego zioła) tymianku. Szybka, bardzo smaczna przekąska, świetnie znosząca nawet wielogodzinne oczekiwanie na wizytę gości. Polecam serdecznie!
Koszyczki z ciasta francuskiego & grzybów
Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- pieczarki - 6 szt, duże
- mascarpone - 3 łyżki
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
- jajko - 1 szt
- tymianek - 1/2 łyżeczki, suszony
- cebula - 1 szt, mała
- oliwa - 1 łyżka
- sól , pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Z ciasta francuskiego wyciąć (szklanką) 12 kółek, nieco większych niż średnica 1 foremki na muffinki. Do każdego zagłębienia foremki włożyć po jednym tak wyciętym okręgu (nie trzeba dodatkowo natłuszczać formy). Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto. Cebulkę drobno posiekać, również usmażyć. W miseczce połączyć pieczarki, cebulkę, tymianek z jajkiem serkiem i śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wyłożonej ciastem włożyć łyżkę nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piec do momentu, gdy ciasto lekko zbrązowieje (ok. 15 min). Podawać letnie lub zimne.