Tureckie chlebki
Natrafiłam ostatnio na przepis na chlebki tureckie - o tutaj. Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.
Chlebki tureckie
Chlebki tureckie
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- sól morska
- szczypta cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1, 5 łyżki oliwy
- letnia woda ( na wyczucie)
- 250g łopatki wieprzowej mielonej
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 5 cienkich plastrów bakłażana
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- tymianek
- ostra papryka
- olej