Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry
Lekkie i pyszne placuszki pełne płatków owsianych - moje ulubione :) Przepis znaleziony na stronie Zdrowe Nie Nudne i wielokrotnie przeze mnie robiony w różnych wersjach - oczywiście bez smażenia na tłuszczu. Idealne na śniadanko!
Kolejna moja propozycja na "majowe śniadanie". Tosty, na które przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska. Najlepsze przepisy". Według niej, ta potrawa jest równie znana na południe od Rzymu, jak szynka i jajka w Anglii :) Jestem skłonna w to uwierzyć, bo tosty są doskonałe.
Dziś świadomie, nie tak bardzo dla zdrowia, jak dla smaku będzie galaretka drobiowa. A przy okazji podpowiedź, jak sklarować galaretę, żeby była krystalicznie czysta i przejrzysta.
Dziś przepis bardzo prosty na niezwykle smaczną i sycącą potrawę. Brokuły w cieście są proste do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło
Dawno temu wypatrzone na jednej ze stron piękne sadzone, czekały na swoją kolej na ten właśnie lutowy weekend. Bo zwykłe jajko i zwykłą parówkę można podać w tak niebanalny sposób...
Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy.
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
Purre, a jednak nie purre, podane zupełnie inaczej niż to nasze zwyczajne. U nas była bitwa o ostatnie sztuki, zostały wymiecione szybciej z talerzy niż danie główne.
Owsianka na wynos, tak w skrócie nazwałam te wypełnione płatkami owsianymi muffinki. To moja propozycja na śniadanie dla zabieganych, którzy nigdy nie mają rano czasu. Przygotować można je wieczorem aby następnego dnia wrzucić muffinkę do torebki i .. w drogę.