Najlepsze z grilla: bułki z mielonym mięsem
![Najlepsze z grilla: bułki z mielonym mięsem](/obrazek/duze/najlepsze-z-grilla-bulki-z-mielonym-miesem-149177.jpeg)
Przepis na taki sposób podania bułek z grilla wypłynął od mojej koleżanki Beaty. Na spotkaniach grillowych, które odbywają się u nich bułki goszczą prawie zawsze. Beata twierdzi, że aby wyszły dobre trzeba zaopatrzyć się w bułki z piekarni w Lubiążu skąd ona pochodzi. Po bułki do Lubiąża nigdy nie jeździmy, ale to danie przygotowujemy bardzo często, pomysł "sprzedałam" mojej bratowej, która rozpropagowała go w mojej rodzinnej miejscowości. Iwona przepis modyfikuje dodając do mięsa na przykład drobno pokrojone, podsmażone pieczarki z cebulką.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym - tutaj przepis.
Bułki z mielonym mięsem z grilla - Laura
SKŁADNIKI:
Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować surowym mięsem, należy rozsmarować również na brzegach bułki - takie nie posmarowane łatwo się przypalają.
Bułki piec na ruszcie układając mięsem na spód. Można na koniec obrócić aby podpiec "na chrupiąco" samą bułkę.
* Na pewno nie nadają się bułki takie z rodzaju napowietrzonych.
Jeśli ten przepis Ci spodoba zobacz również bułki z mozarellą.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym - tutaj przepis.
![](http://4.bp.blogspot.com/-O1inZ3sjXJk/UEb28R7Y6CI/AAAAAAAABX4/r5dcBwOe8K0/s1600/bu%C5%82ki+z+mieonym+miesem.jpg)
- 1/2 kg dowolnego mielonego mięsa (ja najbardziej lubię wieprzowo-wołowe)
- 1/2 bułki (można pominąć)
- sól, pieprz
- 10 większych lub 15 mniejszych bułek (ja preferuję kajzerki)*
Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować surowym mięsem, należy rozsmarować również na brzegach bułki - takie nie posmarowane łatwo się przypalają.
![](http://3.bp.blogspot.com/-xSPjlMT5Czk/UEb2-KSj5QI/AAAAAAAABYA/aSfzUZWRpXw/s320/bu%C5%82ki+z+mieonym+miesem1.jpg)
Bułki piec na ruszcie układając mięsem na spód. Można na koniec obrócić aby podpiec "na chrupiąco" samą bułkę.
* Na pewno nie nadają się bułki takie z rodzaju napowietrzonych.
Jeśli ten przepis Ci spodoba zobacz również bułki z mozarellą.