Drożdżowe ślimaczki z oliwkami, serem i szynką szwarcwaldzką
przepis:
Ciasto drożdżowe według przepisu:
http://figowesmaki.blox.pl/2012/07/Pizza.html
.
Nadzienie:
20 dag serka Capri
kilka oliwek
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka tartego Grana Padano
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietanki kremowej
sól, pieprz
Oliwki pokroić w krążki, szynkę pokroić w kostkę.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Serek podusić, dodać szynkę, oliwki, natkę pietruszki, Grana Padano.
Dodać śmietankę , tak aby masa dała się rozsmarowywać na cieście.
Ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt, rozsmarować na nim masę serową.
Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2 centymetrowe kawałki.
Ślimaczki ułożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 30 min.