Muffinki pomidorowe z chilli
Chciałam przygotować jakieś muffinki do kończącej się już akcji Muffinkowo Domi w kuchni. Uwielbiam wytrawne smaki, więc tym razem padło na coś słonego. Przepis zaczerpnęłam od mojej przyszłej szwagierki Bogusi z Od-kuchni, która teraz zaczyna prowadzić dwujęzyczny blog Time4Cooking – serdecznie zapraszam – pyszne jedzonko i do tego świetne zdjęcia!
Muffinki wyszły bardzo dobre, słodkawe dzięki pomidorkom, z nutką pikanterii spowodowanej dodatkiem papryczki chilli. Prezentowały się tak:
Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałam.
Składniki na 12 muffinek:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
jajko
1 szklanka mleka
2 pomidory
1/2 papryczki chilli
1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia i studzimy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielnie mieszamy składniki mokre: jajko, mleko i ostudzone masło. Do mokrych składników dodajemy przyprawy oraz posiekane drobno chilli (najlepiej kroić je w rękawiczkach).
3. Mieszamy składniki mokre z mąką z proszkiem do pieczenia.
4. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy.
5. Napełniamy silikonowe lub papierowe foremki do muffinek (te drugie ustawione w formie metalowej) do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy ok. 30 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 C. Tryb pieczenia góra-dół.
Tags: chilli, pomidory, psiankowate