Grissini serowe
Zawsze uważałam, że domowe pieczywo jest dobrym pomysłem na imprezę. Goście z pewnością bardziej docenią pokrojoną, świeżą bagietkę z dodatkami w postaci smarowideł w różnych smakach, niż miskę chipsów. A jak już coś ma chrupać, to sprawmy, żeby były to serowe grissini, a nie serowe chrupki.
Grissini są bardzo łatwe do zrobienia. Nie wyrastają godzinami, a w rozgrzanym piekarniku wystarczy im dosłownie kilka minut. Po upieczeniu lubię je wsadzić do wysokiej szklanki, czy innego naczynia pozwalającego im stać, bo tak najbardziej zachęcają do sięgnięcia.
Dzisiaj grissini doprawiłam dość ostrym serem. Wybrałam ser typu bursztyn, bo nie trzeba dodawać go kilogramami, aby uzyskać smak sera. Przez to, że jest bardzo intensywnie „serowy”, uzyskamy fajny efekt przy niewielkim wkładzie.
A więc chrupcie i wy!
Grissini serowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 7 min. Całkowity czas: 1 godz. 37 min. Porcje: 30 Składniki- 250 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 15 g startego sera (ja użyłam sera bursztyn)
- 10 g oliwy
- 130 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę.
- Uformuj z ciasta rulon, aby łatwiej było je pokroić na równe kawałki.
- Pokrój na ok. 30-35 kawałków, a następnie z każdego uformuj bardzo cienki rulon. Im cieńszy, tym bardziej będą chrupiące.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz ok. 7 minut, aż lekko zbrązowieją na końcach.