Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewką i sałatą
Świeże warzywa otulone aromatycznym, ziołowym omletem. Danie doskonałe na niedzielne śniadanie lub szybki i lekki obiad w tygodniu. Na zimno smakuje równie dobrze dlatego można go zwinąć w roladkę i zabrać do pracy na lunch.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 pomidory pokrojone w ósemki
- kilka porwanych liści sałaty lodowej
- garść rukoli
- 4 rzodkiewki pokrojone w talarki
na dressing:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- pieprz
Sposób wykonania:
- w małej miseczce łączymy jogurt z czosnkiem i pieprzem, odstawiamy
- do miski wrzucamy pomidory, sałaty i rzodkiewkę
- do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i roztrzepujemy
- do jajek wrzucamy zioła i mieszamy
- na małym ogniu rozgrzewamy patelnię ( może być do naleśników), roztapiamy połowę masła, następnie wlewamy połowę masy jajecznej i rozprowadzamy tak aby pokryła dno patelni, całość podgrzewamy pod przykryciem aż masa się zetnie
- gotowy omlet przekładamy na talerz i smażymy następny
- warzywa łączymy z dressingiem, układamy na omletach i składamy je na pół