Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewką i sałatą

Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewką i sałatą

Świeże warzywa otulone aromatycznym, ziołowym omletem. Danie doskonałe na niedzielne śniadanie lub szybki i lekki obiad w tygodniu. Na zimno smakuje równie dobrze dlatego można go zwinąć w roladkę i zabrać do pracy na lunch.

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

 Zdjęcie - Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewką i sałatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

 

  • 4 jajka
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 pomidory pokrojone w ósemki
  • kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki pokrojone w talarki

 

na dressing:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku roztarty z solą
  • pieprz

 

Zdjęcie - Omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewką i sałatą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Sposób wykonania:

  1. w małej miseczce łączymy jogurt z czosnkiem i pieprzem, odstawiamy
  2. do miski wrzucamy pomidory, sałaty i rzodkiewkę
  3. do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i roztrzepujemy
  4. do jajek wrzucamy zioła i mieszamy
  5. na małym ogniu rozgrzewamy patelnię ( może być do naleśników), roztapiamy połowę masła, następnie wlewamy połowę masy jajecznej i rozprowadzamy tak aby pokryła dno patelni, całość podgrzewamy pod przykryciem aż masa się zetnie
  6. gotowy omlet przekładamy na talerz i smażymy następny
  7. warzywa łączymy z dressingiem, układamy na omletach i składamy je na pół



Kategorie przepisów