Moje półtora kilograma polędwicy zamieniło się w bajeczne filet mignon podane z kremowym masłem parmezanowym. Muszę przyznać, że nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak dobrą polędwicę, jeśli kiedykolwiek… Przepis jest bardzo precyzyjny, nawet więc „wołowy nowicjusz” przygotuje na jego podstawie pyszne danie!
Musakę robiłam jeszcze latem i było to moje pierwsze samodzielne podejście do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacją trzech przepisów znalezionych w sieci na blogach (...). Myślę, że wyszło całkiem smacznie.
Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :) Falafel jest przepyszny!
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne, niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno solo, jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Bardzo lubię wszelkiej maści zapiekanki, bo są zwykle nie tylko nieskomplikowane i niskobudżetowe, ale również pozwalają zagospodarować zalegające niekiedy w lodówce lub w szafkach produkty ;) Ja tym razem wykorzystałam końcówki aż trzech rodzajów makaronu ;) Ten miszmasz jednak w zupełnie niczym nie przeszkadza, a zapiekanka jest bardzo smaczna :)
Pierwszy raz piekłam podsmażoną polędwiczkę wieprzową. Ale na pewno nie ostatni. Wyszła wspaniała - delikatna i soczysta. Tak dobra, że do zdjęcia zdołałam uratować jedynie swoją porcyjkę.
Kotleciki są przepyszne. Miękkie, ale jednocześnie zwarte i dobrze utrzymują kształt. Są delikatne i aromatyczne i, co ważne, równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na szukanie zdrowszych alternatyw. Niskokaloryczna, lekka wersja „majonezu” zrobionego z gotowanego na twardo jajka i serka wiejskiego pojawia się od kilku lat na różnych blogach. Podkusiło mnie, żeby wypróbować, bo przepis jest naprawdę banalny.
Bardzo smaczna zapiekanka z kaszy jaglanej. (...) Najfajniejsze jest jednak to, że z tą zapiekanką jest bardzo mało roboty i praktycznie robi się sama :)
Kolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-)