"Majonez" light - zdrowy i niskokaloryczny
Każdy ma jakieś słabości i popełnia jedzeniowe grzeszki. Jakkolwiek śmiesznie to zabrzmi, moją największą słabością jest jedyny słuszny majonez konkretnej firmy z miasta scyzoryków. Wygrywa on nawet z czekoladą ;)
Majonez ten ma zupełnie przyzwoity skład, jednak jego wadą są oczywiście kalorie, co jest – rzecz jasna – normalne dla tego typu produktów. Staram się go ograniczyć, a w sałatkach mieszać z jogurtem (z przewagą jogurtu, tak żeby został tylko majonezowy posmaczek), jednak nie potrafię się wyprzeć tego, że mi on po prostu smakuje.
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na szukanie zdrowszych alternatyw. Niskokaloryczna, lekka wersja „majonezu” zrobionego z gotowanego na twardo jajka i serka wiejskiego pojawia się od kilku lat na różnych blogach. Podkusiło mnie, żeby wypróbować, bo przepis jest naprawdę banalny.
Oczywiście słowo „majonez” należy tu ująć w duży cudzysłów, ponieważ smakiem znacznie bardziej przypomina po prostu kremowy sos. Nie zmienia to jednak faktu, że można używać go tam, gdzie majonez – do wędlin, na kanapki, do jajek czy sałatek. Warto przynajmniej raz go zrobić (nawet z połowy porcji) i przekonać się, na ile spełnia on nasze oczekiwania. Według mnie jest całkiem smaczny. I chociaż piać z zachwytu nad nim na pewno nie będę, to z uwagi na te nieszczęsne kalorie, na pewno będę wracać do tego przepisu.
"MAJONEZ" LIGHT
400g serka wiejskiego lekkiego,
2 jajka ugotowane na twardo,
sól,
ocet winny i/lub sok z cytryny,
cukier,
musztarda
Serek odsączyć na sitku, śmietankę zachować. Wrzucić do kielicha blendera i zmiksować wraz z ugotowanymi (najlepiej jeszcze ciepłymi) jajkami. Konsystencja powinna być gładka i kremowa, jeżeli „majonez” jest za gęsty, dodać odpowiednią ilość śmietanki. Doprawić do smaku solą i pozostałymi przyprawami według własnych preferencji. Ja lubię raczej ostrzejsze smaki, dlatego dałam ok. ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę octu winnego, 1 płaską łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej i jeszcze nieco soku z cytryny.
Gotowy „majonez” przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do około 3 dni.