Musaka


Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-)


Warstwa mięsna:

  • 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella)


Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 liście laurowe (ja nie dałam)


Dodatkowo:

  • 2 duże bakłażany
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w długie plastry o grubości ok. 5mm. Partiami przesmażamy, albo grillujemy je na patelni na oliwie. Bakłażany powinny ładnie być przyrumienione z obu stron.
2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone.
3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut, aż część płynu odparuje. Solimy.
4. W rondelku przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę i przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleka, ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, listkami laurowymi, solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy warstwę z plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie.
6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę bakłażana, sosu, mięsa i sera. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażana i wierzch beszamel (wykładamy resztę na bakłażana). Pieczemy ok. 45 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grecka musaka
1

Grecka musaka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawk…

food² food²
Food Square

Ciasto na jogurtach greckich bez pieczenia z truskawkami i borówkami

Ciasto na jogurtach greckich b…

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik gotowany z truskawkami
2

Sernik gotowany z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Truskawkowe paluchy

Truskawkowe paluchy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Spanakopita (po mojemu)

Spanakopita (po mojemu)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
3

Kritharaki - makaronowa sałatk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Turecki sos jogurtowy haydari
5

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust