Dawno nie było muszli. Przez okres świąteczno-noworoczny gotowanie było zupełnie inne, ale teraz czas na "normalność" w mojej kuchni i sprawdzone metody.
Tak przyrządzona cebula jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Dzięki smażeniu i duszeniu staje się miękka i słodka, a smak czerwonego wina doskonale równoważy słodycz
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka z wodą dajemy marchewkę i ziemniaki. Dodajemy liść laurowy i 2 kostki rosołowe. Gotujemy ok 5 min . Dodajemy pokrojona w paseczki kapustę...
Lubię taki stan przejścia między latem a jesienią. To czas kiedy na straganach pojawia się coraz więcej smacznych rzeczy. A dla mnie to taki trochę cebulowy czas. A cebulę odkrywam na nowo! Dziś na tapecie ta czerwona odmiana. Przygotowałam od dawna planowaną konfiturę z czerwonej cebuli. To niesamowite, że z kilku prostych składników można wyczarować tak złożony i wyrafinowany smak...
Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Jest świetnym rozwiązaniem na kolację z przyjaciółmi ponieważ równie dobrze smakuje zarówno od razu po upieczeniu jak i na zimno czy odgrzana następnego dnia.