Zupa-krem z ziemniaków, pora i selera
Środki ziemniaków, które pozostały po wydrążeniu posłużyły mi do zrobienia pysznej, kremowej zupy. Jej składniki, jak i jasnozielony, przyjemny kolor czynią ją idealną zupą na przedwiośnie :)
ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW, PORA I SELERA
(na 5-6 porcji)
4 średnie ziemniaki,
1 duży por,
4 łodygi selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 kostka śmietankowego serka topionego (100g),
2 łyżki oliwy,
suszona bazylia, tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i pokroić w talarki (białe i zielone części). Łodygi selera umyć i pokroić w plasterki.
W garnku zagotować bulion i wrzucić pokrojone ziemniaki – niech się gotują. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać por, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż por zmięknie. Następnie całość przełożyć do gotujących się ziemniaków. Przykryć i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy zdjąć garnek z ognia, wrzucić serek topiony i po szczypcie każdego z ziół i zmiksować blenderem na gładką, kremową zupę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW, PORA I SELERA
(na 5-6 porcji)
4 średnie ziemniaki,
1 duży por,
4 łodygi selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 kostka śmietankowego serka topionego (100g),
2 łyżki oliwy,
suszona bazylia, tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i pokroić w talarki (białe i zielone części). Łodygi selera umyć i pokroić w plasterki.
W garnku zagotować bulion i wrzucić pokrojone ziemniaki – niech się gotują. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać por, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż por zmięknie. Następnie całość przełożyć do gotujących się ziemniaków. Przykryć i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy zdjąć garnek z ognia, wrzucić serek topiony i po szczypcie każdego z ziół i zmiksować blenderem na gładką, kremową zupę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.