Krem z porów
Wczoraj szepnęłam Wam via Facebook , że gotuję zupę porową. Od razu dzielę się przepisem, bo kubek takiego warzywnego kremu od razu rozgrzeje, gdy za oknem urocze minus 10…
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Krem z porów Składniki
- por - 2 szt, naprawdę duże
- ziemniaki - 4 szt
- bulion - 1/2 litra
- śmietanka 18 % - 1 szklanka
- olej - 2 łyżki
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki , mielonej
- kolendra - 1/4 łyżeczki , mielonej
- sól, pieprz - do smaku
Pory umyj, ich białe części pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pory, lekko je posól i duś pod pokrywką, do zmięknięcia przez kilka minut (uwaga! pory nie mogą zbrązowieć). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie (wodzie), dodaj pory i gotuj razem przez kilka minut. Dodaj przyprawy, zestaw z ognia, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody/bulionu. Wierzch możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.