zupa krem z porów

Przyszła jesień a z nią jak widać zupy kremy na naszym stole. Był już krem z dyni, pomidorów, zielonego groszku a teraz pory :)
Zupa krem z porów
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka zalać bulionem i zacząć gotować. Pory przekroić wzdłuż, pokroić na półplasterki i wrzuć na rozpuszczone masło. Dusić ok 15 minut razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Kiedy pory lekko "klapną" wrzucamy je do garnka z bulionem i gotujemy aż miękki będzie zarówno por jak i ziemniaki. Doprawiamy do smaku. Kiedy będzie gotowe, miksujemy na gładki krem. Podałam z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z porów
- 3 pory (tylko biała część)
- 1 cebula
- 5-6 ziemniaków
- 1,5l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło
