Cebula duszona w winie
Tak przyrządzona cebula jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Dzięki smażeniu i duszeniu staje się miękka i słodka, a smak czerwonego wina doskonale równoważy słodycz. Odparowane wino staje się gęstym, lepkim sosem, który podkreśla smak pieczonego mięsa. Szczerze polecam. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z „Kuchni Polskiej” Marka Łebkowskiego.
Składniki:
- 5-8 małych cebul
- 2 łyżki masła
- 100ml czerwonego wina
- 200ml bulionu
- Łyżka cukru
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulki obrać i odkroić końce. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć je, ąz się dobrze zrumienią. Posypać cukrem i zalać winem i bulionem. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje i pozostanie gęsty, lepki sos. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonym mięsem.
Smacznego!