Cebula duszona w winie

Cebula duszona w winie

Tak przyrządzona cebula jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Dzięki smażeniu i duszeniu staje się miękka i słodka, a smak czerwonego wina doskonale równoważy słodycz. Odparowane wino staje się gęstym, lepkim sosem, który podkreśla smak pieczonego mięsa. Szczerze polecam. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z „Kuchni Polskiej” Marka Łebkowskiego.

Zdjęcie - Cebula duszona w winie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-8 małych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 100ml czerwonego wina
  • 200ml bulionu
  • Łyżka cukru
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Cebulki obrać i odkroić końce. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć je, ąz się dobrze zrumienią. Posypać cukrem i zalać winem i bulionem. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje i pozostanie gęsty, lepki sos. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonym mięsem.

Smacznego!

Zdjęcie - Cebula duszona w winie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów