Pyszny i zdrowy wywar warzywny
Wywar warzywny można go zamrozić jako kostki lody i dodawać do potraw
składniki
Marchewkę skrobiemy przecinamy na pół. Seler obieramy kroimy na 4 części. Pora myjemy przecinamy na pół. Pietruszkę obieramy zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy zimna wodą dodajemy przyprawy i ząbek czosnku . Gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy i jeszcze chwilę gotujemy . Odcedzamy przez sito z warzyw i przypraw.
składniki
- 1 ząbki czosnek,
- 1/4 szt seler,
- 1 szt pietruszka,
- Sól,
- 2 szt marchew,
- 1 szt por,
- 3 szt dymka,
- 2 szt liść laurowy,
- 4 szt pieprz kulki,
- 2 szt ziele angielskie
Marchewkę skrobiemy przecinamy na pół. Seler obieramy kroimy na 4 części. Pora myjemy przecinamy na pół. Pietruszkę obieramy zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy zimna wodą dodajemy przyprawy i ząbek czosnku . Gotujemy na małym ogniu. Na końcu solimy i jeszcze chwilę gotujemy . Odcedzamy przez sito z warzyw i przypraw.