Przepis znalazłam przy okazji szukania przepisów kuchni mołdawskiej na tej stronie.Bardzo lubimy pomidorową, średnio raz w tygodniu gości ona na naszym stole.Ta jest pyszna i błyskawiczna.
Pomidory (połowę) z chlebem, sokiem i czosnkiem miksujemy na gładką masę. Pozostałe pomidory, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Przelewamy zmiksowaną masę do miski, dodajemy pieprz i dolewamy około 1-2 szklanek wody (zależy jak gęstą zupę chcemy otrzymać) i przykrytą odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w ž litra osolonej wody. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku. Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą. Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Obrać ziemniaki i gotować do miękkości. Odcedzić zostawiając 1 i 1/2 kubka wody. Kiedy ziemniaki się gotują Obrać i pokroić drobno cebulę, pokroić pomidory. Gotować pomidory z połową cebuli przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dla urozmaicenia domowego menu oraz poprawy humoru po kolejnym ponurym dniu zrobiłam zupę pomidorową ale nie z makaronem czy ryżem a z galuszkami. Pyszne kluseczki, które już kiedyś świetnie sprawdziły się w tym węgierskim daniu, tym razem posłużyły jako dodatek do zupy.
Pomidorowa to moja ulubiona zupa. Z ryżem lub ziemniakami. Z lanymi kluskami też nie pogardzę. Z makaronem, natomast zjem, ale z mniejszym apetytem. Najbardziej lubię taką słodką , na wywarze z marchewki i drobiu, z dużą ilością posiekanego świeżego koperku.
Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.
W oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;)(...) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!
Miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy (...) postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle.
Świat nadal wygląda tak samo ;)Moja wartość jako taka nie wzrosła i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to cieszę się, że zaliczyłam pewien etap w swoim życiu.Boże, jak się cieszę, że mam już to za sobą! To pisanie pracy, te projekty zaliczeniowe, tę sesję, egzaminy i w ogóle wszystko. Mogę teraz odetchnąć – przez całe 4 dni.A potem pierwszy semestr na magisterce...
Wiosny nie widać więc u mnie nadal dominują ciepłe dania. Tym razem przygotowałam zupę: krem marchewkowo - pomidorowy. Delikatny, kremowy i rozgrzewający (w końcu wiosnę mamy;))Zdrowa i lekka, dobrze komponuje się z dodatkiem dzikiego ryżu. Polecam :)
Zupa marchewkowa czyli krem z marchewki z prażonymi migdałami - połączenie, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. (...) Zupę marchewkową zrobiłam w 15 minut. Zupa bardzo smaczna, zdrowa i pełna beta karotenu - idealna prowitamina przed latem :)
Zupa wyszła tak pyszna, że tata myślałam że ją ugotowała mama i zdziwił się że to ja ją zrobiłam. Fajne uczucie, gdy ktoś cię tak pochwali. Życzę wam smacznego.
Zwykły sos pomidorowy, złamany lekko ostrym smakiem koziego serka (najlepiej takiego kremowego, do smarowania pieczywa, ten idealnie rozprowadzi się w potrawie), to zupełnie nowy poziom znanego każdemu dania.