Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą

Ta-daaam! I oto od kilkudziesięciu godzin jestem „panią inżynier”.
Świat nadal wygląda tak samo ;)
Moja wartość jako taka nie wzrosła i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to cieszę się, że zaliczyłam pewien etap w swoim życiu.
Boże, jak się cieszę, że mam już to za sobą! To pisanie pracy, te projekty zaliczeniowe, tę sesję, egzaminy i w ogóle wszystko. Mogę teraz odetchnąć – przez całe 4 dni.
A potem pierwszy semestr na magisterce...

Powinien być jakiś torcik, deser lub coś w tym stylu. Albo chociaż drink.
Ale jestem po prostu wy-koń-czo-na. A na alkohol nie mogę jakoś dzisiaj patrzeć ;)))


Zamiast tego zamieszczam przepis na arabską zupę pomidorową, którą niedawno robiłam. Pierwotny przepis znalazłam na stronie szkoły języka arabskiego, ale prócz fajnego konceptu zawierała niestety bezsensowne proporcje składników. Inspirując się zatem kilkoma innymi przepisami na taką zupę, wyszło mi takie coś :)

Zdjęcie - Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARABSKA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ
3,5 szklanki bulionu warzywnego,
1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
1 gałązka selera naciowego,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 puszka ciecierzycy,
1 łyżka masła,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1/3 łyżeczki kuminu,
sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać. W garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać seler pokrojony w cienkie plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kuminem. Dodać osączoną ciecierzycę i ponownie zagotować.

I już – gotowe :)

W tej wersji zupy ciecierzyca zastąpiła mączne dodatki w postaci ryżu lub makaronu. Jeśli jednak ktoś woli konkretniejszą zupę, można dodać też garść ryżu. Najpierw gotujemy go na bulionie do miękkości, a potem dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i ciecierzycę.

Zdjęcie - Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tabbouleh z kuskusem razowym
3

Tabbouleh z kuskusem razowym

figmara figmara
figowe smaki

Kisir - turecka sałatka z kaszy  bulgur
3

Kisir - turecka sałatka z kasz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Labneh – domowy ser jogurtowy w oliwie
1

Labneh – domowy ser jogurtowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka shirazi z granatem
1

Sałatka shirazi z granatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku
1

Filety z kurczaka nadziewane k…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

Buraki pieczone z pistacjami,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Barazek - sezamowe ciasteczka
1

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów
2

Muhammara - pasta z pieczonej…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka (Shakshouka) z szynką
4

Szakszuka (Shakshouka) z szynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Tabouleh
2

Tabouleh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Falafele z batatami

Falafele z batatami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
1

Szakszuka, czyli jajka gotowan…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna