Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą

Ta-daaam! I oto od kilkudziesięciu godzin jestem „panią inżynier”.
Świat nadal wygląda tak samo ;)
Moja wartość jako taka nie wzrosła i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to cieszę się, że zaliczyłam pewien etap w swoim życiu.
Boże, jak się cieszę, że mam już to za sobą! To pisanie pracy, te projekty zaliczeniowe, tę sesję, egzaminy i w ogóle wszystko. Mogę teraz odetchnąć – przez całe 4 dni.
A potem pierwszy semestr na magisterce...

Powinien być jakiś torcik, deser lub coś w tym stylu. Albo chociaż drink.
Ale jestem po prostu wy-koń-czo-na. A na alkohol nie mogę jakoś dzisiaj patrzeć ;)))


Zamiast tego zamieszczam przepis na arabską zupę pomidorową, którą niedawno robiłam. Pierwotny przepis znalazłam na stronie szkoły języka arabskiego, ale prócz fajnego konceptu zawierała niestety bezsensowne proporcje składników. Inspirując się zatem kilkoma innymi przepisami na taką zupę, wyszło mi takie coś :)

Zdjęcie - Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARABSKA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ
3,5 szklanki bulionu warzywnego,
1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
1 gałązka selera naciowego,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 puszka ciecierzycy,
1 łyżka masła,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1/3 łyżeczki kuminu,
sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać. W garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać seler pokrojony w cienkie plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę. Zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kuminem. Dodać osączoną ciecierzycę i ponownie zagotować.

I już – gotowe :)

W tej wersji zupy ciecierzyca zastąpiła mączne dodatki w postaci ryżu lub makaronu. Jeśli jednak ktoś woli konkretniejszą zupę, można dodać też garść ryżu. Najpierw gotujemy go na bulionie do miękkości, a potem dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i ciecierzycę.

Zdjęcie - Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak po marokańsku z ryżem

Kurczak po marokańsku z ryżem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany z czosnkiem
3

Bakłażany z czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Tagliatelle z krewetkami i pom…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Makaron z sosem pomidorowym
4

Makaron z sosem pomidorowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomysł na kurczaka z pieczarkami
1

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

Muszelki nadziewane bakłażanem…

food² food²
Food Square