Bułgaria: Domatene Supa - pomidorowa z kluskami

Zdjęcie - Bułgaria: Domatene Supa - pomidorowa z kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam przy okazji szukania przepisów kuchni mołdawskiej na tej stronie.

Bardzo lubimy pomidorową, średnio raz w tygodniu gości ona na naszym stole.
Ta jest pyszna i błyskawiczna.

Porcja na 6-8 osób na start, jako danie główne - chyba dla 4 osób ?

Zupa:
1 duża posiekana cebula (ja miałam 3 małe)
4 zmiażdżone ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
6 filiżanek siekanych pomidorów - dałam 3 puszki po 400 gram
2-3 łyżeczki chili w proszku - dałam 1 łyżeczkę, było takie delikatnie ostre
2 łyżeczki mąki - nie dałam
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 filizanki bulionu warzywnego - dałam 2 kostki rosołowe i 2 litry wody

Kluski:
2 łyżeczki masła
2 jajka, osobno białko, osobno żółtko
1/4 filiżanki kuskusu
1/4 filiżanki wrzątku
3/4 filiżanki mąki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki siekanego koperku
1/3 filiżanki mleka

Do przybrania:
siekana pietruszka (dalam koperek
utarty ser Cheddar - dałam goudę

W garnku rozgrzać oliwę, przysmażyć cebulę i czosnek. Jak cebula będzie zeszklona dodać pomidory i gotować aż cebula będzie złota a pomidory miękkie ( ja cebulę zezłociłam wcześniej, a pomidory z puszki i tak są miękkie). Dodać przypawy i dobrze wymieszać. Dodać bulion, zagotować, zmiksować całość. Pozostawić na maleńkim gazie jeszcze 20-30 minut - ja tutaj już nie gotowałam.
Przygotować kluski. Ubić masło z żółtkami na puszysty krem. Kuskus zalać wrzątkiem, nakryć i poczekać 5 minut. Do masy maślanej dodać kuskus, mąkę, mleko, koperek i sól i wymieszać dokładnie. Białka ubić napianę w osobnym naczyniu, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Łyżeczką nakładać kluseczki do zupy i jeszcze chwilę gotować.
Przed podaniem posypać zupę zieleniną i utartym serem - smacznego :))

Kategorie przepisów

Podobne przepisy