Pomidory w nim też bardzie pomarańczowe, niż kuszące malinową czerwienią, na zupę jakoś średnio się nadające. No chyba, że po upieczeniu. Wtedy są słodkie, pełne smaku, aromatyczne. Idealne.
Sok pomidorowy połączyć ze śmietaną i jogurtem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Jajka pokroić w małe cząstki. Wszystko dodać do soku. Dodać posiekany koperek i pokruszony twaróg. Doprawić solą i pieprzem...
Kilka dni temu mignął mi w telewizji przepis Jacque Pepin na zupę pomidorową. Ameryki przepisem oczywiście nie odkrył, ale kiedy zobaczyłam rozlewające się po powierzchni zupy kremowe żółtko jajka, wyobraziłam chrupkość grzanek- nie mogłam się oprzeć!
Dzisiaj zapraszam na pomidorową inaczej:) Świeże pomidory, cebulka, czosnek i pieczywo, tylko tyle wystarczy żeby uzyskać kulinarne arcydzieło. Przyznaję, że trochę pracy przy tej zupie jest, ale uwierzcie mi warto!
Słodycz batata i kwaśne pomidory to konfiguracja smakowa koniecznie do wypróbowania. Zupę pomidorową przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza
Jeśli lubicie kuchnię lekką, nie obciążoną dużą ilością tłuszczu, po której czujecie się zdrowo, ta zupa będzie Wam odpowiadać. Aromatyczna, czosnkowa nuta, do tego dużo suszonej bazylii i wygrzane w sierpniowym słońcu pomidory