Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
Nadeszły wakacje i mam w końcu więcej czasu żeby podziałać w
kuchni i się czegoś nauczyć. Do południa mam czas, mama zostawia mi wytyczne,
co do obiadu a ja staram się je wykonać. Tym razem miałam za zadanie zrobić zupę
pomidorowa. Znalazłam fajny przepis na stronie Izy z bloga mniam mniam i postanowiłam
z małymi zmianami ją zrobić. Zupa
wyszła tak pyszna, że tata myślałam że ją ugotowała mama i zdziwił się że to ja ją zrobiłam. Fajne uczucie, gdy ktoś cię tak pochwali. Życzę wam smacznego.
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy mięso mielone. W garnku podgrzewamy rosół albo bulion (ja wykorzystałam rosół z dnia poprzedniego uzupełniając go wodą). Dodajemy podsmażone mięso, pokrojoną drobno cebule dymki, puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy, tymianek. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy mrożoną fasolkę i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania wciskamy ząbki czosnku, dodajemy dużo ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- jedna puszka pomidorów krojonych
- 1 l bulionu warzywnego albo rosołu
- 300 g fasolki zielonej szparagowej mrożonej
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- czerwona ostra papryka
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy mięso mielone. W garnku podgrzewamy rosół albo bulion (ja wykorzystałam rosół z dnia poprzedniego uzupełniając go wodą). Dodajemy podsmażone mięso, pokrojoną drobno cebule dymki, puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy, tymianek. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy mrożoną fasolkę i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania wciskamy ząbki czosnku, dodajemy dużo ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem.