Włoska zupa pomidorowa
20 dag makaronu
puszka białej fasoli (40 dag)
puszka pomidorów (40 dag)
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
3 szklanki bulionu
bazylia
sól, pieprz, cukier
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć, pokroić w kawałki, zalewę zachować. Fasolkę osączyć z zalewy.
Bazylię pokroić w paseczki.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, wraz z zalewą i fasolę, zalać bulionem. Gotować 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Do zupy dodać bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę.
Niestety nie miałam świeżej bazylii, więc zastąpiłam ją suszoną. Zamiast fasoli z puszki dodałam fasolkę, którą wcześniej ugotowałam sama. Ponadto zupę na talerzu posypałam utartym żółtym serem.