Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od czasu do czasu, po przejrzeniu papierów, nachodzi mi ochota na sprawdzenie przepisów umieszczonych w gazetkach sklepowych, tzn. takich, które mają na celu promocję towarów tego sklepu. Tym razem w oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;) Przepis pochodzi z gazetki marketu ASDA, wielkanocnej edycji ;) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!

Składniki


1kg pomidorów "z gałązką"
1 duża lub 2 małe czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak (wg przepisu 175g. wyszedł mi jeden średni + 1 mały ;))
1 warzywna kostka rosołowa
4 łyżki stołowe ketchupu
4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli (ja dałam 3, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
1 łyżka stołowa octu balsamicznego




Sposób przyrządzenia



  1. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w ćwiartki, cebulę pokroić w łódeczki/ósemki.
  2. Piekarnik nagrzać na 200C/180C z nawiewem lub na 6 w piekarnikach "stopniowych" :)
  3. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i przepołowić. Ja usunęłam również tą twardą część pomidora.
  4. Połówki pomidora rozłożyć na blasze wnętrzem do góry, paprykę rozłożyć skórką do góry, wyłożyć również cebulę.
  5. "Opędzlować" pomidory i cebulę oliwą (ja po prostu je ochlapałam ;))
  6. Wstawić blachę z warzywami do piekarnika, na 50 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a niektóre zbrązowieją na krawędziach.
  7. W międzyczasie, oczekując na pieczone warzywa, obrać ziemniaka, zalać 500ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować, po zagotowaniu wody trzymać na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika.
  8. Wyjąć warzywa z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną
  9. Spróbować obrać paprykę ze skórki - mi poszło to średnio :P
  10. Bulion z ziemniakami umieścić w większym naczyniu, dodać do nich warzywa z blachy. Zmiksować blenderem na gładko.
  11. Dodać ketchup, sos chilli i ocet balsamiczny. Wymieszać.
  12. Podgrzać.
  13. Podawać w miseczkach i/lub kubkach.
Smacznego!





Przepisy z tych kategorii

Zielony chłodnik z awokado

Zielony chłodnik z awokado

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chłodnik litewski z botwiny

Chłodnik litewski z botwiny

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Pikantne enchilady z kurczakie…

Dzi Dzi
karmelowy

Pałki z kurczaka z warzywami w marynacie aromatyczne zioła
2

Pałki z kurczaka z warzywami w…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto francuskie ze szparagami, papryką, cukinią, kukurydzą i mozzarellą

Ciasto francuskie ze szparagam…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini tarty z ciasta kruchego

Mini tarty z ciasta kruchego

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Paprykarz z kurczaka
1

Paprykarz z kurczaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit