Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od czasu do czasu, po przejrzeniu papierów, nachodzi mi ochota na sprawdzenie przepisów umieszczonych w gazetkach sklepowych, tzn. takich, które mają na celu promocję towarów tego sklepu. Tym razem w oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;) Przepis pochodzi z gazetki marketu ASDA, wielkanocnej edycji ;) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!

Składniki


1kg pomidorów "z gałązką"
1 duża lub 2 małe czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak (wg przepisu 175g. wyszedł mi jeden średni + 1 mały ;))
1 warzywna kostka rosołowa
4 łyżki stołowe ketchupu
4 łyżki stołowe słodkiego sosu chilli (ja dałam 3, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
1 łyżka stołowa octu balsamicznego




Sposób przyrządzenia



  1. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w ćwiartki, cebulę pokroić w łódeczki/ósemki.
  2. Piekarnik nagrzać na 200C/180C z nawiewem lub na 6 w piekarnikach "stopniowych" :)
  3. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i przepołowić. Ja usunęłam również tą twardą część pomidora.
  4. Połówki pomidora rozłożyć na blasze wnętrzem do góry, paprykę rozłożyć skórką do góry, wyłożyć również cebulę.
  5. "Opędzlować" pomidory i cebulę oliwą (ja po prostu je ochlapałam ;))
  6. Wstawić blachę z warzywami do piekarnika, na 50 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, a niektóre zbrązowieją na krawędziach.
  7. W międzyczasie, oczekując na pieczone warzywa, obrać ziemniaka, zalać 500ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować, po zagotowaniu wody trzymać na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika.
  8. Wyjąć warzywa z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną
  9. Spróbować obrać paprykę ze skórki - mi poszło to średnio :P
  10. Bulion z ziemniakami umieścić w większym naczyniu, dodać do nich warzywa z blachy. Zmiksować blenderem na gładko.
  11. Dodać ketchup, sos chilli i ocet balsamiczny. Wymieszać.
  12. Podgrzać.
  13. Podawać w miseczkach i/lub kubkach.
Smacznego!





Przepisy z tych kategorii

Kopytka kolorowe
1

Kopytka kolorowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą
1

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zapiekana z ziemniaków i pora
2

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem
1

Kopytka z ziołami, nutą pomara…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów

Tajskie kotlety z tuńczyka i b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
2

Pierogi ruskie z ciasta francu…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szarlotka z płatkami owsianymi
1

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów
1

Pasztet z fasoli i suszonych p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z fasoli - wegański smalec
2

Pasta z fasoli - wegański smal…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
1

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki