Zupa pomidorowa z galuszkami

Zupa pomidorowa z  galuszkami

Dla urozmaicenia domowego menu oraz poprawy humoru po kolejnym ponurym dniu zrobiłam zupę pomidorową ale nie z makaronem czy ryżem a z galuszkami. Pyszne kluseczki, które już kiedyś świetnie sprawdziły się w tym węgierskim daniu, tym razem posłużyły jako dodatek do zupy. Dodałam trochę mniej mąki, żeby nie były twarde. Przepis podejrzałam kiedyś u Makłowicza ale zupę robiłam z głowy bo nie mogłam go odnaleźć.

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z  galuszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • pół szklanki śmietany
  • bulion

 Składniki na galuszki:

  •  1 jajko
  • 10 łyżek mąki
  • sól
  • łyżka mleka (zwiększyłam ilość mleka na ok. 10 łyżek)
  • łyżka smalcu

 Jajko roztrzepać, dodać mąkę (wsypywać stopniowo, być może potrzeba będzie mniej), szczyptę soli, wlać mleko. Utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość około 5 mm.

Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem i zagotować. Dodać   koncentrat. Doprawić przyprawami. Gotować chwilę. Do zupy wrzucić galuszki i gotować aż będa miękkie. Wlać śmietanę i zagtotować. Podawać z ulubiona zielenią.

Smacznego:)

Kategorie przepisów