tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego.
Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-)
To ciasto zostało zrobione z okazji dnia kobiet, ale wyjątkowo w tym dniu było dla mężczyzn. Niestety nie miałam okazji go spróbować, ponieważ zrobiłam je na imprezę firmowa dla cioci E.. Z tego co przekazała mi później ciocia wiem, że ciacho jest pyszne i bardzo wszystkim smakowało.
Dodatek alkoholu sprawia, że ciasto lekko się ścina i bakalie nie opadają na dno. Kolejna zmiana to połączenie smalcu z masłem (w poprzednim przepisie było samo masło), co moim zdaniem zapobiega wyschnięciu ciasta.
Tak wiele osób zachwala tę nalewkę, że w końcu i ja postanowiłam ją zrobić :) Mnóstwo bakalii, przyprawy korzenne, biały i brązowy cukier - z takiej mieszanki musi wyjść coś dobrego. W Święta dowiemy się, jak smakuje :)