Dorsz po grecku
.
Dla Humeczki z pozdrowieniami :)
Przepis z książki "Kuchnia polska"
50 dag filetów z dorsza
mąka
sok z cytryny
olej do smażenia
8 dag marchwi
5 dag selera korzennego
5 dag pietruszki
10 dag cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka
Dorsza (jeśli jest zamrożony rozmrozić) pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Kawałki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażoną rybę odłożyć na półmisek.
Przyrządzić sos grecki:
Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler, por zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.
Ja część cebuli zastępuję pokrojonymi białymi częściami pora.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, osolić, przesmażyć, a następnie dodać trochę wody i dusić warzywa do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos powinien być gęsty.
Rybę układać warstwami w naczyniu przekładając ją sosem.
Ryba najlepsza jest gdy przejdzie smakiem sosu.