Sałatka z fasolki szparagowej
Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik który wspomaga układ trawienny. Polecam
- 350 g fasolki szparagowej
- spora garść świeżego siekanego koperku
- 1 łyżeczka ziarn czerwonego pieprzu
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki morskiej soli gruboziarnistej
- 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Fasolkę umyć odciąć końcówki z obu stron następnie przekroić na dwie połówki lub trzy - odstawić. W garnku wstawić wodę gdy zacznie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ok 15 minut aż będzie na wpół twarda - odcedzić i przelać zimną wodą
Fasolę osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, w młodzież utrzeć sól z pieprzem dodać do fasoli wraz z ziarnami sezamu (można podprażyć na suchej patelni) na końcu wymieszać z olejem z suszonych pomidorów , suszonym lnem oraz siekanym koperkiem lub pietruszką.
Smacznego