Mleko migdałowe

Mleko migdałowe



Zdjęcie - Mleko migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mleko migdałowe jest doskonałym zamiennikiem dla mleka krowiego , nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy. Jest niskokaloryczne, bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Pasuje do kawy, płatków owsianych i jako baza do koktajli. Ja używam do jego przygotowania migdałów ze skórką, ale jeśli komuś to przeszkadza, można je wcześniej zalać wrzątkiem i po około 6 minutach obrać ze skórki. Z podanej ilości wyjdzie nam ponad litr pysznego mleka. ”
Zdjęcie - Mleko migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mleko migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mleko migdałowe
Składniki: 100g migdałów 4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej wody z kranu (wystudzonej)
Migdały wsypać do miski i zalać na noc 2 szklankami zwykłej wody z kranu. Rano odcedzić je na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Osaczyć i przełożyć do blendera. Wlać cztery szklanki źródlanej wody i zmiksować przez kilka minut. Wcześniej radzę sprawdzić pojemność blendera. Nad garnkiem o pojemności ok. 1,5litra umieścić sito wyłożone podwójnie złożonym kawałkiem tetry. Przelać do niego zawartość blendera i przefiltrować. Gdy cały płyn odcieknie wycisnąć dokładnie zawartość tetry. Uzyskane mleko przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 3-4 dni. Po tym czasie robi się kwaśne. Przed użyciem należy butelką wstrząsnąć, gdyż mleko w czasie przechowywania rozwarstwia się. Odciśniętą papkę można uprażyć na suchej patelni i wykorzystać do panierowania kotletów, posypywania deserów lub pieczenia kruchych ciasteczek.
Polecam :) Aronia

Kategorie przepisów