Waniliowa tarta z jabłkami
Jak już wiecie- nasze jabłonki w tym roku obrodziły! Nic więc dziwnego, że jabłka upycham wszędzie gdzie tylko mogę:) Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
/ przepis własny, składniki na 1 dużą tartę/
spód: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła (zimnego) - 100 g cukru pudru - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli
wypełnienie: - 1 kg jabłek - łyżka masła - cukier brązowy (do smaku, ja dałam 2 łyżki)
do przygotowania blachy: - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżka masła
do posypania: - 1 łyżka cukru pudru
Z mąki, masła pokrojonego na kawałeczki, jajek, cukru, ekstraktu i soli zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki (na najniższą półkę) lub na 1 godzinę do zamrażarki. W tym czasie obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych, kroję w grube plastry. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam plasterki jabłek i dodaję cukier do smaku.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, 3/4 porcji rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy. Resztę chowam do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wylepiam wcześniej rozwałkowanym ciastem. Robię w nim dziurki za pomocą widelca ( dzięki temu uniknę wybrzuszenia się ciasta). Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim spód przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka.
Z 1/4 porcji kruchego ciasta robię grube paski- które na wierzchu utworzą kratkę. Jak to zrobić? To proste! Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę tartę ok. 30 minut. Wystudzoną tartę posypuję cukrem pudrem. Smacznego!