Waniliowa tarta z jabłkami


Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak już wiecie- nasze jabłonki w tym roku obrodziły! Nic więc dziwnego, że jabłka upycham wszędzie gdzie tylko mogę:) Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na 1 dużą tartę/
spód: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła (zimnego) - 100 g cukru pudru - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli
wypełnienie: - 1 kg jabłek - łyżka masła - cukier brązowy (do smaku, ja dałam 2 łyżki)
do przygotowania blachy: - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżka masła
do posypania: - 1 łyżka cukru pudru

Z mąki, masła pokrojonego na kawałeczki, jajek, cukru, ekstraktu i soli zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki (na najniższą półkę) lub na 1 godzinę do zamrażarki. W tym czasie obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych, kroję w grube plastry. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam plasterki jabłek i dodaję cukier do smaku.
Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, 3/4 porcji rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy. Resztę chowam do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wylepiam wcześniej rozwałkowanym ciastem. Robię w nim dziurki za pomocą widelca ( dzięki temu uniknę wybrzuszenia się ciasta). Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim spód przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka.
Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z 1/4 porcji kruchego ciasta robię grube paski- które na wierzchu utworzą kratkę. Jak to zrobić? To proste! Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.

Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę tartę ok. 30 minut. Wystudzoną tartę posypuję cukrem pudrem. Smacznego!
Zdjęcie - Waniliowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony
1

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj