Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies

Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies

Dziś przedstawiam przepis na pierogi, sezonowe, bo z wołowiną i kurkami. Mistrzynią w ich lepieniu nie jestem, zdecydowanie ta czynność lepiej wychodzi mojej połówce i tylko jego załapały się na zdjęcia :-P Podałam je z sosem maślanym z chrupiącą szałwią z tego przepisu, do którego pod koniec smażenia dodałam garść małych kurek. Efekt fenomenalny! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż efekt wart jest wysiłku, który niewątpliwie trzeba włożyć w przygotowanie tego dania. Polecam!

 

Skorzystałam z przepisu z bloga burczymiwbrzuchu. Pycha!

Zdjęcie - Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Pierogi z wołowiną i kurkami

(30 – 40 sztuk)

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Składniki na nadzienie:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g kurek, drobno poszatkowanych
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 30 g tartego sera cheddar lub parmezanu
  • masło klarowane
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • żółtko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów:

  1. Do miski wsyp mąkę, sól i gałkę muszkatołową. Zrób w niej wgłębienie i wlej powoli wodę wraz z oliwą. Zagniataj ciasto, aż do momentu osiągnięcia formy elastycznej kuli. W razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej więcej wody.
  2. Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni.
  3. Gotuj pierogi po klika równocześnie w osolonej wodzie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedzamy je z wody i podajemy je od razu, posypane serem lub z sosem maślanym z chrupiącą szałwią.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzuć cebulę i podsmaż kilka minut, następnie dodaj czosnek i kurki.
  2. Po kilku minutach, gdy kurki puszczą wodę, dodaj mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez ok. 4-5 minut. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i pieprzem.
  3. Zdejmij farsz z ognia, lekko przestudź i dodaj tarty ser, szczyptę gałki muszkatołowej, posiekaną natkę pietruszki, żółtko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszaj i dopraw jeżeli to konieczne.

Smacznego!

Zdjęcie - Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chanterelle and beef pierogies

(30-40 pierogies)

Ingredients for the dough:

  • 300 g of flour
  • 200 ml of warm water
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1/2 teaspoon salt
  • pinch of ground nutmeg

Ingredients for the filling:

  • 300 g ground beef
  • 1 onion, minced
  • 200 g chanterelles, finely chopped
  • 1-2 cloves of garlic, minced
  • 30 g grated cheddar or parmesan cheese
  • clarified butter
  • 3-4 tablespoons chopped parsley
  • 1 egg yolk
  • 3-4 tablespoons of bread crumbs
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • salt and pepper

Preparation of the pierogies:

  1. To prepare dough combine the flour, salt and nutmeg. Next add water and olive oil. Knead the dough until smooth, add more water or flour if needed.
  2. Take portions of the dough and roll them out with rolling pin until about 3mm thick. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them.
  3. Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes). Drain them from the water and serve them immediately, sprinkled with cheese or butter sauce with crispy sage.

Preparation of the filling:

  1. Heat large frying pan with a tablespoon clarified butter, add the onion and cook a few minutes, then add the garlic and chanterelles.
  2. After a few minutes add the minced meat and cook for approx. 4-5 minutes. Season with salt and pepper.
  3. Remove the pan from the heat, cool and add grated cheese, a pinch of nutmeg, chopped parsley, egg and bread crumbs. Mix thoroughly and season if needed.

Enjoy!

Zdjęcie - Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów