Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.
Proste i szybkie markizy z kupnych biszkopcików, które sprawdzą się na dziecięcym przyjęciu, ale dorośli też będą zadowoleni, gdy je spróbują :) Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam.Przepis w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.
W lodówce, intensywnym zapachem, przypomina o sobie francuski ser camembert. W szufladzie gnieżdżą się orzechy i żurawina, a w chlebaku zalega 2-dniowa bagietka. Wszystko w sam raz na pyszną przekąskę.
Czas jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.
Niewiele się pomylę, jeśli napiszę, że przygotowanie tego ciasta zajmuje jakieś 5 minut, serio. Najbardziej czasochłonne jest obranie kilku śliwek, oto cała filozofia.
.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.