Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej

Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej

Kolor tej pasty przyciąga wzrok. ” Z czym Pani ma kanapkę? Z marchewką?” usłyszałam od ucznia pierwszej klasy. Starsi są trochę bardziej powściągliwi ale równie ciekawi. Tymczasem to pasta z kaszy jaglanej a swój piękny marchewkowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce. Pastę przygotowałam bo ugotowałam za dużo kaszy a już dawno chciałam zrobić jakieś smarowidło z jej udziałem. Paprykę upiekłam podczas pieczenia chleba, często tak robię, żeby było ekonomicznie. Wkrótce kolejny pomysł  także z pieczoną papryką.

Zdjęcie - Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 upieczona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżka)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • tymianek

Kaszę ugotować, odsączyć. Do wysokiego naczynia wrzucić kaszę, paprykę, czosnek, i wszystko dokładnie zmiskować. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz tymianek. Wymieszać. Stopniowo wlewać oliwę. Pasta nie powinna być zbyt sucha ale nie może też być zbyt tłusta. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów