Sałatka z kaszy jaglanej i awokado
Do listy cotygodniowych zakupów na stałe dołączyła kasza jaglana. Zdrowa i pożywna, dająca niewyobrażalny zakres możliwości kulinarnych powinna znaleźć się w każdym domu, w każdej kuchni. Osobiście dostrzegam tylko jedną jej wadę: jest mało fotogeniczna ale na szczęście nie w każdym daniu jest widoczna.
Skłądniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- kilka czarnych oliwek
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Do miski włożyć ugotowaną i odsączoną kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę awokado, cebulę oraz pomidora i oliwki.
W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do kaszy i warzyw i delikatnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)