Jeśli lubicie owsiankę, ale nie macie pomysłu jak ją zmienić, urozmaicić - to ten przepis jest dla Was. Zapiekana owsianka zyskuje kremową konsystencję i chrupiący wierzch.
Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.
Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki!
Klasyczne bajgle gotujemy w słodkiej wodzie, następnie smarujemy żółtkiem, obsypujemy dodatkami i pieczemy. Simit zawija się w inny sposób, a po wyrośnięciu macza się je w wodzie z miodem lub melasą, następnie w prażonym sezamie.
Dzięki temu ich skórka jest przyjemnie słodka i lśniąca, a w środku są nadal puszyste i delikatne.
Makaron pełnoziarnisty to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Nadaje się zarówno do lekkich i pożywnych sałatek, dań obiadowych, a w towarzystwie sosu na słodko sprawdza się też w roli deseru. Poniżej znajdziecie przepis z wykorzystaniem makaronu pełnoziarnistego.
Chowder mój jest mieszanką ryb i krewetek z dodatkiem ziemniaków i śmietany. Stanowi doskonałe jednogarnkowe danie. Dodatkowym plusem jest to, że robi się ja błyskawicznie;-)
Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością.
Połączenie mięsa i kapusty kiszonej w okresie jesiennych chłodów jest dla mnie idealne - cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Czy to w pysznym domowym kapuśniaku, czy w bigosie - mięso i kapusta to dla mnie duet idealny.
Moje pierwsze batoniki musli... i na pewno nie ostatnie ;) Sycące, słodkie i o wspaniałym dyniowo-korzennym aromacie. Kawałki czekolady doskonale uzupełniają smak. Batoniki są łatwe do zrobienia, o ile akurat w zanadrzu mamy mały zapasik puree z dyni :)
Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci... Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko.
Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym, najprostszym z możliwych, bo dynię połączyłam z ziemniakami. Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej. Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku. Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.
Kilka kolejnych wpisów poświęcę słodyczom, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;) Na pierwszy ogień idą kruche maślane ciasteczka-mumie, zalotnie zerkające spod zwojów lukrowych bandaży. Mnie urzekły!
Proste i szybkie markizy z kupnych biszkopcików, które sprawdzą się na dziecięcym przyjęciu, ale dorośli też będą zadowoleni, gdy je spróbują :) Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki