Ta sałatka jest przepyszna, bardzo syta, a jednocześnie lekka. Lubię takie połączenie smaków - soczewica, ziemniaki i ogórki kiszone. Moje kubki smakowe wtedy szaleją.
Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego.
Imprezowy wieniec drożdżowy z paluchami do odrywania pełnymi ciągnącego się sera cheddar, które można zanurzyć w ulubionym dipie... Czy to nie brzmi jak idealna przekąska na imprezę? Ja myślę, że to must bake przy organizowaniu domówki dla miłośników sera. ;)
Po świątecznym ucztowaniu tym bardziej warto zrobić detoks. Ważne by podczas detoksu dużo odpoczywać. Toksyny które będą krążyć w naszym organizmie będą się uwalniać powoli
Dzisiaj chciałabym wam zaproponować przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, takie na ostatnią chwilę. Wygląda na bardzo pracochłonne, a wcale takie nie jest.
Szybka, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa z awokado z dodatkiem kaparów i jabłka, świetnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Jest na prawdę wyborna.
Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce.
Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne.
Jedną z najważniejszych wigilijnych potraw jest barszcz czerwony z uszkami grzybowymi. Zróbcie swój własny zakwas tydzień przed Wigilią, uszka na 1-2 dni przed i będzie gotowe.
Najbardziej ekspresowe śledzie z domowym sosem miodowo-musztardowym. Wystarczy wymieszać składniki sosu i zalać śledzie., zamykamy szczelnie i do lodówki. Gotowe!
Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego jak ją po prostu używać.
Miodowniki u mnie czasem na Święta robiła mama. Bardzo to ciasto lubię, za smak, za to, że nie jest bardzo słodkie i kojarzy się ze Świętami właśnie. W tym roku postanowiłam zrobić i ja.